torsdag, oktober 27, 2005

Swarm Intelligence

Jeg er faldet over begebet "Swarm Intelligence", wikipædia definerer det således:
Swarm intelligence (SI) is an artificial intelligence technique based around the study of collective behaviour in decentralised, self-organised, systems.
Jeg vil gerne dykke lidt dybere ned i dette begreb. Jeg tror det kan hjælpe mig til at forstå flere ting - bl.a. mesh networking o.lign.

tirsdag, oktober 25, 2005

DesignDay

Jeg har hjulpet til på konferencen DesignDay 2005 som blev afholdt i Toldboden. Der var et meget interessant oplæg fra Alex Pang fra IFTF som snakkede om fremtiden indenfor pervasive computing. Ellers var der 3 cases fra forskellige virksomheder som fortalte lidt om hvordan de bruger design og designere. Bestyrelsesformanden for Dansk Design Center Steffen Guldmann holdt også tale.

mandag, oktober 24, 2005

Første dag

Idag var min første dag på Innovation Lab. Meget af tiden gik med at falde til og hilse på mine nye kollegaer. Jeg var også med til et af de ugentlige mandagsmøder med hele Innovation Lab og til et møde i Projektgruppen. Jeg fik derigennem lidt at vide om hvilke projekter der er gang i.

søndag, oktober 23, 2005

Praktikstart

I morgen starter jeg min praktik hos Innovation Lab. Jeg glæder mig rigtig meget. I de sidste dage har jeg været meget optaget af at læse og har bl.a. færdiggjort Lars Kolind's "Vidensamfundet". Det har givet mig meget stof til eftertanke. Jeg har også researchet på begrebet Brugerdreven Innovation. Det viser sig at det formegentlig bliver en vigtig konkurrenceparameter for Danmark i fremtiden og jeg vil holde fokus på det igennem min læreproces.

onsdag, oktober 19, 2005

Fremlægning

Jeg har præsenteret min forretningside for resten af klassen idag. Jeg havde ikke nogen konkret forretingsplan men mere en løs ide som jeg præsenterede. Da jeg har forkastet 2 ideer i processen var jeg et godt stykke bagud og præsenterede derfor hvor langt jeg var nået på den nuværende ide istedet. Jeg har i min research haft lejlighed til at dykke dybere ned i behovet for Iværksætteri og innovation - det har været meget lærerigt.

torsdag, oktober 13, 2005

Participatory design/brugerdreven innovation

Jeg er kommet frem til at dette er vigtigt for mit afgangsprojekt. Brugeren skal involveres i innovationsprocessen. Produktet skal møde brugerens behov og skabe meningsfyldt værdi for brugeren. Jeg vil gerne læse "In the bubble" af John Thackara og har reserveret den på biblioteket. På ovenstående link har jeg lagt artikler om emnet, jeg har også fundet en del materiale på www.cpsr.com

Peter Busch og crealize.dk

Peter Busch har anbefalet mig sitet crealize.dk som han selv har arbejdet på. Der ligger en masse relevante artikler med den brugercentrerede vinkel som jeg er ude efter. Han er også en god sparringspartner for mig, fordi jeg har en tendens til at blive revet væk i teknolgien.

Erik Sloth

Vi havde forelæsning ved kommunikationsguru Erik Sloth idag. Jeg var meget træt og havde ikke energi til at deltage ordentligt. I det hele taget var energien meget lav på holdet. Det er super ærgerligt da jeg ved at han er enormt dygtig. Jeg fik hans kort og vi fik hans slides. Han anbefalede en "Eating the big fish" af Morgan og "The tippping point" af Malcolm Gladwell. Måske kan han hjhælpe mig med at træne min personlige kommunikation og gennemslagskraft.

Rejseaktivitet

Innovation Lab har accepteret alle de datoer jeg har søgt fri til at arbejde med Startup Company:

1 nov.: Møde om Diplomuddannelse i Iværksætteri i Nyborg
14. nov.: Ukendt opgave
15. nov.: Ukendt opgave
16. nov.: Opgave for Dansk Design Center i København
21. nov.: Ukendt opgave

Til gengæld har jeg reserveret følgende datoer til Innovation Lab:

25-26 nov.: NEXT (konference i København)

Forretningsideen

Jeg er begyndt at læse en bog fra pensum. Den er skrevet af Søren Hougaard og hedder "Forretningsideen". Det er en meget ny bog og jeg tror at den omhandler mange af de problemstillinger jeg står i lige nu.

Hvornår er en ide god nok?
Er der et marked for min idé?

Han snakker om 3 vigtige iværksætterkompetencer:

Analyse/diagnose
Kreativtet/skabekraft
Formidling/kommunikation

Det passer godt med de opgaver jeg har fundet, men måske kan jeg tænke dem endnu mere ind

onsdag, oktober 12, 2005

Forlænget praktik

Efter en kort diplomatisk samtale fik jeg overbevist Bjarne om at det var en god idé at forlænge min praktik. Der er dog visse betænkligheder ved det:

Kommer der til at gå for meget tid fra mit afgangsprojekt?
Hvad med undervisningen?

Jeg tror godt jeg kan være til den relevante undervisning i januar, da jeg kun har 3 arbejdsdage om ugen i den periode, men jeg er mere bekymret omkring arbejdsbyrden i forhold til min eksamen. Jeg skal undersøge muligheden for at lave mit afgangsprojekt i samarbejde med Katrinebjerg og tænke udvikling af mit eksamensprojekt ind i forløbet med David og Startup Company

tirsdag, oktober 11, 2005

Møde med David

Jeg har haft et kort møde med David fordi han sendte en mail hvor han foreslog en del datoer hvor jeg skulle arbejde med ham. Til mødet viste det sig at han var mere fleksibel end jeg antog udfra mail'en. Jeg bliver nødt til at få svar fra Bjarne om jeg må forlænge min praktik før jeg kan gå videre med det.

mandag, oktober 10, 2005

Feedback på synopsis

Jeg har fået feedback på min synopsis fra Peter og Mette. På grundlag af dette har jeg revideret min synopsis, og jeg har ændret på strukturen - jeg er mere tilfreds med den nu.

søndag, oktober 09, 2005

Synopsis

Jeg har idag skrevet og sendt første udkast til min synopsis til Innovation Lab og afventer deres feedback. Min synopsis ligger på ovenstående link. Jeg har i mail'en også opridset de 2 mulige løsninger vi har snakket om. Jeg mangler dog Bjarne's godkendelse af at praktikken forlænges.

torsdag, oktober 06, 2005

Aftale

Jeg har indgået en mundtlig aftale med Innovation Lab og Startup Company

Jeg har aftalt med Innovation Lab at jeg har en indkøringsperiode i starten af praktikperioden hvor jeg er der alle ugens dage - varighed: ca. 2 eller 3 uger efter behov.

Herefter er jeg hos Innovation Lab 3 af ugens dage dvs. der er 2 dage disbonible til at jeg tager ud med David Madie eller arbejder på Startup Company's kontor

Det er dejligt at det kan lade sig gøre, men jeg har dog nogle betænkligheder:
Bliver arbejdsbyrden for stor?
Kan jeg få lov at forlænge min praktik(det er en forudsætning)?

Kombination

Jeg ved ikke om jeg skal vælge Innovation Lab eller Startup Company.

Derfor har jeg fået følgende ide:

Jeg vil foreslå Innovation Lab at jeg lægger en fuldtidsstilling hos dem men at jeg fysisk er til stede på kontoret 3 (lange) dage om ugen. Således har jeg 2 dage til overs til en aftale med David og Startup Company. Det kræver nok at jeg har flextid hos Innovation Lab.

Mine primære interesseområder:

Innovation Lab:
Ideudviklings- og Innovationsprocesser med Jan B.
Research på udvalgte emner

Startup Company:
Udvikling af Startup Toolbox og iværksætteripædagogik

onsdag, oktober 05, 2005

Samtale med David

Jeg havde en samtale med David idag. Det viser sig at han er meget fleksibel i forhold til min praktik og at han mener at min læring er det vigtigste i mit valg af praktiksted - jeg sætter virkelig pris på hans indstilling

tirsdag, oktober 04, 2005

Startup Company eller Innovation Lab?

Efter mig og David's samtale på Englen spurgte han Nicolai om hans holdning til at have mig som praktikant. Han fik OK og umiddelbart efter rykkede han ret hurtigt i forhold til at melde det ud til mig, Nike og et arrangement omkring en diplomuddannelse i iværksætteri. Dagen efter var jeg til møde med Innovation Lab og fik også OK herfra. Jeg er i et dilemma - hvilken organisation skal jeg vælge? For det første er jeg i tvivl om hvad jeg helst vil, og jeg har givet indtryk til begge at jeg gerne vil være hos dem.

Self-directed learning

Bjarne holdt et oplæg om Self-directed Learning. Det blev klart for mig at jeg primært har interesseret mig for det liniære læringsperspektiv og at jeg må koncentrere mig mere om de cirkulære faktorer. Vi kom vidt omkring i diskussionen og jeg fik meget ud af det. Bjarne er en nøgleperson med henblik på at opkvalificere min læringsproces. Oplægget findes på ovenstående link.

Innovation Lab

Jeg var til møde på Innovation Lab idag. Til stede var Peter Dreyer og Mette Kanstrup. Mette Kanstrup har jeg snakket med tidligere. Det var et godt møde og jeg tror at de er parat til at lave en aftale. Peter Dreyer skulle have formel godkendelse fra Preben Mejer men det virker som om de gerne vil have mig som praktikant. De vil give mig en endelig bekraftelse i morgen.

Vi snakkede bl.a. om følgende opgaver:

Desk research for kunder på udvalgte områder
Ad hoc projektarbejde, at indgå i det daglige arbejde
Indspark og inspiration til Innovation Lab's kreativitets- og innovationsprocesser, evt. assistent for Jan Bisbjerg
Formidling for kunder, til konferencer og på websitet

For at sikre kvaliteten i mit arbejde, blev vi enige om at arbejde udfra et minimalt opgavescenarie og derefter bygge på hvis det var muligt.

Min største bekymring nu er hvilken af mine to praktikpladser jeg skal vælge

Startup Company eller Innovation Lab?

Men det er vist et luksusproblem ...

mandag, oktober 03, 2005

Læringskontrakt

Jeg vil indgå en læringskontrakt mellem mig og en anden relevant f.eks. en coach(Bjarne)

Den skal indeholde svar på følgende spørgsmål:

Hvad vil jeg gerne lære(læringsmål)?
Hvordan vil jeg lære det(ressourcer/strategi)?
Hvem vil jeg have til at hjælpe mig med at lære det(netværk/alliancer)?
Hvornår vil jeg have lært det(målsætninger og deadlines)?
Hvordan vil jeg dokumentere det jeg lærer?
Hvordan vil jeg få feedback på min egen læring(verificering)?

Formen på kontrakten kunne f.eks. være opstillet i en matrix som den der findes i ovenstående link

Læringsmål

Jeg skal tænke over følgende spørgsmål:

Hvor er jeg nu?
Hvor vil jeg gerne være?
Hvad er de eksterne forventninger/behov?
Hvad er mine egne behov/interesser?

Det skulle gerne give mig en fornemmelse hvor mine læringsbehov er størst/vigtigst

Disse læringsbehov skal så tranformeres til mine læringsmål
læringsmålene skal beskrive
Hvad vil jeg lære? - ikke hvad jeg har tænkt mig at gøre...

Fagligheden på KP

Jeg har skrevet et dokument om fagligheden på Kaospiloterne idag

Hvad skal jeg bruge min blog til?

Jeg skal finde ud af hvad min blog skal bruges til. For at sikre kvaliteten af det der står her, må jeg finde ud af hvad der IKKE skal stå her ...

Self-directed learning

Jeg har idag undersøgt begrebet Self-Directed Learning (også kaldet "Autodidacticism"). Jeg har fundet frem til en del artikler og sites med information om emnet. Jeg er meget inspireret fordi det har sat en masse usikkerheder i perspektiv for mig. Jeg har også fundet en konkret begrebsramme som jeg kan arbejde udfra. Jeg vil bruge denne nye kundskab til at arbejde videre med mine egne læringsmål og systematisere min egen læring yderligere. På ovenstående link er der en masse værktøjer til at sætte sin læring i system.